Δύο μικρές αλλά άγνωστες ομορφιές των Δωδεκανήσων!

Το γνωστό σύμπλεγμα των 12 νησιών (14 στην πραγματικότητα) που βρίσκονται στο Ν.Α. τμήμα του Αιγαίου κρύβει δύο μικρούς και ανεξερεύνητους θησαυρούς: τη Ψέριμο και την Τέλενδο!

Ψέριμος

Ένα από τα νησάκια που δεν είναι ευρέως γνωστά αλλά αναμφίβολα αποτελεί το μικρό “διαμάντι” των Δωδεκανήσων είναι η Ψέριμος. Το μικρό νησί, που είναι τοποθετημένο ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω, είναι γνωστό επίσης και ως “Κάπαρη”.

Έχει έκταση μόλις 14,62 τ.χλμ. και μόνιμο πληθυσμό που δεν φτάνει καν τους 100 κατοίκους. Το βορειότερο σημείο του νησιού ονομάζεται “Άκρα Βασιλική” και το νοτιότερο “Άκρα Ρούσσα” .

Στην Ψέριμο οι αποστάσεις είναι ανύπαρκτες. Με λίγα λεπτά περπάτημα από το λιμάνι, θα φτάσετε στην πανέμορφη παραλία της Παναγιάς Γραφιώτισσας, ένα μικρό ξωκλήσι χτισμένο πάνω στο κύμα! Περπατώντας θα γνωρίσετε και το υπόλοιπο νησί, μιας που εκτός από έναν μικρό χωματόδρομο, η Ψέριμος διαθέτει μόνο μονοπάτια!

Εκτός από τις λίγες αλλά υπέροχες παραλίες που θα βρείτε, το νησί ενδείκνυται και για καταδύσεις. Οι λάτρεις του σπορ, μπορούν να βρουν ένα παλιό ναυάγιο στις Ανατολικές ακτές του νησιού, σε βάθος 25 περίπου μέτρων!

Τέλενδος

Ο δεύτερος άγνωστος θησαυρός των Δωδεκανήσων είναι η Τέλενδος. Κάποτε ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο αλλά ένας ισχυρός σεισμός την αποκόλλησε και έτσι δημιουργήθηκε ακόμα ένα μικρός παράδεισος!

Με έκταση μόλις 5τ.χλμ., η Τέλενδος δεν διαθέτει καν δρόμους! Έχει όμως μικρές, γραφικές ταβερνούλες, όμορφα, περιποιημένα δωμάτια για να σας φιλοξενήσουν και φυσικά υπέροχες παραλίες!

Στο μικρό νησί θα βρείτε επίσης, παλαιοχριστιανικούς ναούς και θολωτούς τάφους, και άλλα ευρήματα της ύστερο-ρωμαϊκής και πρώτο-βυζαντινής εποχής, καθώς το νησί αποτελούσε σημαντικό χριστιανικό κέντρο!

Και τα δύο νησιά, τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά βουλιάζουν από τον κόσμο τόσο για τις παραλίες τους όσο και για τα γλέντια που γίνονται, τα περισσότερα με ζωντανή μουσική, ντόπια εδέσματα και άφθονο κρασί ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα επιλέγουν για μονοήμερες εκδρομές καθώς καραβάκια μεταφέρουν συνεχώς επισκέπτες από τη γειτονική Κάλυμνο!