Ούτε ξενοδοχεία, ούτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε κάμπινγκ! Γυρίστε την πλάτη στον μαζικό τουρισμό και επιλέξτε να περάσετε τις διακοπές σας σε μια φάρμα. Ο αγροτουρισμός, αν και είναι πολύ ανεπτυγμένος στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Τι είναι όμως ο αγροτουρισμός και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του; Ο αγροτουρισμός αποτελεί ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού. Οι επισκέπτες μένουν σε ένα αγρόκτημα που λειτουργεί σαν ξενώνας και συμμετέχουν ενεργά στις αγροτικές εργασίες του τόπου. Είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και τους ρυθμούς της, να βρεθούν κοντά στη φύση, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και φυσικά τον τρόπο ζωής των αγροτών.

Στόχος είναι η ουσιαστική επαφή με την αγροτική ζωή, και πιο συγκεκριμένα με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της κάθε περιοχής.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτό το είδος τουρισμού καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων. Πέραν των αγροτικών/γεωργικών/αλιευτικών εργασιών στις οποίες καλείται να συμμετάσχει, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να πάρει μέρος σε διάφορα μαθήματα γαστρονομίας ή παραγωγής τοπικών προϊόντων, να επισκεφτεί παραδοσιακά χωριά, να γνωρίσει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και πολλά άλλα… Οι «αγροτουρίστες» ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη φύση, αλλά και για τους ανθρώπους του τόπου που επισκέπτονται. Η γνωριμία και η συναναστροφή με τους ντόπιους, προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτισμό και να γίνουν αυθεντικοί κοινωνοί της τοπικής κουλτούρας. Τέλος, δεν λείπουν και οι αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με την τοποθεσία (ορειβασία, ράφτινγκ, πεζοπορία κτλ.).

Η ελληνική επικράτεια παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Η Ελλάδα είναι μία κατά βάση αγροτική χώρα, με πολλές αγροτικές ή/και γεωργικές περιοχές, οπωρώνες και βουνά. Οι αγροτικές κοινωνίες μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά από αυτό το είδος βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.