Γάμοι σε φόντο… μεσογειακό

Άνθηση εξακολουθεί να γνωρίζει ο λεγόμενος γαμήλιος τουρισμός, μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού που έκανε πιο έντονη την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ειδυλλιακά τοπία και γραφικά εκκλησάκια στα ελληνικά νησιά ή και τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας φιλοξενούν τους γάμους χιλιάδων νέων ζευγαριών, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Κι αν το νησί του Mamma Μia, η Σκόπελος, έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη αύξηση στο κομμάτι του γαμήλιου τουρισμού, μετά την προβολή της δημοφιλούς ταινίας, ανάλογη αύξηση εμφανίζουν κι άλλοι προορισμοί.

Κρήτη, Κως, Ρόδος, Σαντορίνη, Ιόνιο, αλλά και οι Σποράδες στο σύνολό τους είναι προορισμοί που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των ξένων ζευγαριών για τον γάμο τους. Μάλιστα, τελευταία φαίνεται ότι ενθουσιάζει και η ιδέα μίσθωσης μιας υπερπολυτελούς βίλας που φιλοξενεί τη γαμήλια τελετή και κυρίως τη δεξίωση ή ακόμη πιο χαλαρά, το πάρτι για τους καλεσμένους.

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων κάνουν πιο εύκολη για τους μελλόνυμφους την οργάνωση του γάμου τους, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαμονής, αφού μπορούν να επιλέξουν καταλύματα ανάλογα με το κόστος που έχουν ορίσει εκ των προτέρων.

Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν και εταιρίες οι οποίες αναλαμβάνουν τα πάντα, κυρίως για τα ζευγάρια που έρχονται από χώρες του εξωτερικού και καταφέρνουν να αποφύγουν, μέσω των εταιριών αυτών, όλη τη φοβερή γραφειοκρατία που είναι όμως απαραίτητη.

Εκτός από τη διαφήμιση, την προβολή που γίνεται στον κάθε τόπο ως ελκυστικού προορισμού, κάθε γάμος τονώνει και την τοπική οικονομία, καθώς εκτός από το ζευγάρι, εκτιμάται ότι προσέρχονται μαζί τους περίπου 50 άτομα, συγγενείς και καλεσμένοι.

Είναι χαρακτηριστική η άνθηση που γνώρισε το Ρέθυμνο , όταν θεσμικοί επιχειρηματίες της Κίνας κατέφτασαν πριν μερικά χρόνια για να διερευνήσουν τις δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας. Πλέον, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του δήμου, εκατοντάδες γάμοι ζευγαριών που έρχονται από την Κίνα γίνονται κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο. Όπως επισημαίνεται, εκτός από την ανάδειξη του τόπου, οι γαμήλιες αυτές τελετές φέρνουν και σημαντικά έσοδα στα ταμεία του δήμου.